lunes, 3 de enero de 2011
понички
4 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. олио
1ч.ч. захар
мая
брашно за меко тесто
1/2 к.л. сол Да ви е сладко!
гофрети
Необходими продукти
брашно - 400 гр.
яйца - 3 бр.
прясно мляко - 100 мил.
бакпулвер
сладко - ягоди
сладолед - ванилов
ягоди - 7 - 8 бр.
малини - 7 - 8 бр.
боровинки - 7 - 8 бр.
Приготвяне
Брашното, яйцата и млякото се разбъркват до получаването на гъсто течно тесто, от което в гуфретника се изпичат няколко гофретки. Те се намазват с масло и се разделят на сърчица.
В чиния се слагат в средата 2 - 3 топки сладолед и се нареждат около тях сърчицата, Заливат се със сладко от ягоди и се гарнира с плодове.
Пожелание сладкото и плодовете може да бъдат променени
Орехи с мед и чесън за Бъдни Вечер
Продукти :
• Мед – 250 гр.
• Орехи – 200 гр.
• Чесън – 1-2 скилидки
Начин на приготвяне :
Счукваме чесъна и ядките, смесваме с меда и разбъркваме добре. Това ястие е задължително на трапезата на Бъдни Вечер. Смята се, че прогонва болестите.
Опитайте, страхотно е!!!
Добър апетит!!!
Etiquetas:
коледна трапеза,
салати
Торта гараш
Ето една рецепта за торта, която ще сложи незабравимия финал на всяко новогодишно парти.
За блатовете:
10 бр. белтъци
400 грама захар
300 грама смлени орехи
400 грама захар
300 грама смлени орехи
За крема:
150 грама захар
100 грама шоколад или 2 супени лъжици какао
5 броя жълтъци
250-300 грама масло
100 грама шоколад или 2 супени лъжици какао
5 броя жълтъци
250-300 грама масло
За крокана:
75 грама захар
2 супени лъжици вода
2 супени лъжици вода
За блатовете: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма, на дъното на която е сложена хартия за печене, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.
За крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и какаото/шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропът е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.
За крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.
Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание – с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)