miércoles, 1 de diciembre de 2010

Портокалово сорбе в джинджифилови кошнички

Портокалово сорбе в джинджифилови кошнички

Продукти за сорбето:
  • сокът и фино настъргана кора от 2 портокала
  • 180 гр. пудра захар
  • 300 мл. сладка течна сметана
  • 200 гр. заквасена сметана (или цедено гръцко кисело мляко)
Портокаловият сок и кората се слагат в голяма купа. Върху тях се пресява пудрата захар. Оставят се така за 30 минути.
 Портокалов сок, портокалова кора и пудра захар
След това сиропа се разбърква хубаво, докато захарта се разтопи напълно.
В друга купа се разбива течната сметана. Към нея се  добавя заквасената сметана и разбиването продължава докато се образува гъст крем. Това обикновено става много бързо, важно е сметаните да са охладени добре.
Към портокаловият сироп се добавят разбитите на крем сметани
Към портокаловият сироп на части се добавя кремът.
Към портокаловият сироп се добавят разбитите на крем сметани
Разбърква се докато сместа стане еднородна. Ако се образуват бучки, сместа се разбива с миксер за кратко.
Готовата смес за сорбето, преди да се замрази
Изсипва се в подходящ съд за фризер и се покрива с капак или фолио. Оставя се във фризера, докато се замрази.
Продукти за джинджифиловите кошнички:
  • 2 суп. лъж. масло
  • 1 суп. лъж. глюкоза
  • 2 суп. лъж. захар
  • 1/4 ч. лъж. джинджифил на прах
  • 1 суп. лъж. брашно
  • 1 суп. лъж. ситно нарязани цитрусови кори (аз не сложих)
Фурната се нагрява на 180°C.
Приготвят се три чаши или подходящи панички. Обръщат се с отвора надолу и дъното им се намазва с малко олио.
В тенджерка се смесват маслото, захарта и глюкозата. Загряват се на умерен огън, докато всичко се разтопи и сместа стане еднородна. Добавят се джинджифилът и брашното и се объркват добре. В този момент се слагат и цитрусовите кори.
От джинджифиловата смес се правят кръгове
Тава се покрива с хартия за печене. От сместа се взима около 1 чаена лъжица и се правят кръгове върху хартията с диаметър 5 см. Разпределят се на голямо разстояние един от друг, защото докато се пекат се разстилат настрани. Наведнъж се пекат не повече от 3 кръга, за да могат да се оформят на кошнички докато са топли. Работи се бързо.
Аз сложих две тави с по три кръга във всяка. Пекат се 5-6 минути, или докато придобият златисто кафяв цвят.  В книгата пише, че се пекат 12-14 минути, но при мен половината от времето беше достатъчно.
След като се извадят от фурната се изчакват да се охладят за 1 минута. Докато са все още топли и пластични с помощта на шпатула се пренасят върху подготвените чаши и се оформят кошнички. Оставят се да изстинат.
Оформят се джинджифиловите кошнички
Същото се прави и с втората тава с останалите три кръга.
Трябва да се работи бързо за да не се втвърдят джинджифиловите кръгове, преди да са оформени кошничките. Ако това все пак се случи, се връщат за няколко секунди във фурната.
Кошничките и сорбето могат да се направят няколко дена предварително.
Портокалово сорбе в джинджифилови кошнички
Когато дойде ред да се сервират, в чиния се слага джинджифилова кошничката, напълва се с една голяма или няколко по-малки топки сорбе. Десерта се декорира с портокалови кори и портокалови парченца.

http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/orange-sherbet-in-ginger-baskets/