Продукти за сорбето:
- сокът и фино настъргана кора от 2 портокала
- 180 гр. пудра захар
- 300 мл. сладка течна сметана
- 200 гр. заквасена сметана (или цедено гръцко кисело мляко)
След това сиропа се разбърква хубаво, докато захарта се разтопи напълно.
В друга купа се разбива течната сметана. Към нея се добавя заквасената сметана и разбиването продължава докато се образува гъст крем. Това обикновено става много бързо, важно е сметаните да са охладени добре.
Към портокаловият сироп на части се добавя кремът.
Разбърква се докато сместа стане еднородна. Ако се образуват бучки, сместа се разбива с миксер за кратко.
Изсипва се в подходящ съд за фризер и се покрива с капак или фолио. Оставя се във фризера, докато се замрази.
Продукти за джинджифиловите кошнички:
- 2 суп. лъж. масло
- 1 суп. лъж. глюкоза
- 2 суп. лъж. захар
- 1/4 ч. лъж. джинджифил на прах
- 1 суп. лъж. брашно
- 1 суп. лъж. ситно нарязани цитрусови кори (аз не сложих)
Приготвят се три чаши или подходящи панички. Обръщат се с отвора надолу и дъното им се намазва с малко олио.
В тенджерка се смесват маслото, захарта и глюкозата. Загряват се на умерен огън, докато всичко се разтопи и сместа стане еднородна. Добавят се джинджифилът и брашното и се объркват добре. В този момент се слагат и цитрусовите кори.
Тава се покрива с хартия за печене. От сместа се взима около 1 чаена лъжица и се правят кръгове върху хартията с диаметър 5 см. Разпределят се на голямо разстояние един от друг, защото докато се пекат се разстилат настрани. Наведнъж се пекат не повече от 3 кръга, за да могат да се оформят на кошнички докато са топли. Работи се бързо.
Аз сложих две тави с по три кръга във всяка. Пекат се 5-6 минути, или докато придобият златисто кафяв цвят. В книгата пише, че се пекат 12-14 минути, но при мен половината от времето беше достатъчно.
След като се извадят от фурната се изчакват да се охладят за 1 минута. Докато са все още топли и пластични с помощта на шпатула се пренасят върху подготвените чаши и се оформят кошнички. Оставят се да изстинат.
Същото се прави и с втората тава с останалите три кръга.
Трябва да се работи бързо за да не се втвърдят джинджифиловите кръгове, преди да са оформени кошничките. Ако това все пак се случи, се връщат за няколко секунди във фурната.
Кошничките и сорбето могат да се направят няколко дена предварително.
Когато дойде ред да се сервират, в чиния се слага джинджифилова кошничката, напълва се с една голяма или няколко по-малки топки сорбе. Десерта се декорира с портокалови кори и портокалови парченца.
http://www.kulinarno-joana.com/2009/02/orange-sherbet-in-ginger-baskets/