viernes, 11 de marzo de 2011

Оризова фритата

Продукти за 1 фритата

1 ч.ч. сварен и студен ориз
1 яйце
сол и черен пипер ва вкус
1 стрък пресен лук
50 гр.кашкавал
50 гр.шунка
1 скилидка чесън
1-2 с.л.олио

Приготвяне

  Нарежете на дребно лука,шунката,кашкавала и чесъна и разбъркайте.

  Подправете на вкус ориза със сол и черен пипер.Прибавете яйцето и разбъркайте добре.

  Намаслете с малко олио дъното на тефлонов тиган(среден размер).Сложете вътре половината ориз и добре притиснете с помощта на лъжица така,че да оформите плътна,тънка питка с диаметъра на дъното на тигана.Поръсете с плънката и сипете останалият ориз.Отново оформете на питка,като внимавате плънката да не се размества и да остане по средата.

  Сложете тигана на котлон със средна температура.Печете фритатата докато се зачерви.Полейте отгоре с останалото олио.С помощта на 2 чинии обърнете фритатата за да се запече и от другата страна.Когато първоначално я обръщате,не ползвайте лопатка - има опасност да се разчупи.След това фритатата получава хрупкава коричка и можете спокойно многократно да я обръщате в тигана,докато прецените,че се е изпекла достатъчно.

  Поднесете фритатата топла със зелена салата или сос.

  Има много варианти за пълнежи - зависи от това,какво обичате и най-вече,какво има в хладилника.Можете да овкусите ориза с подправки,да го направите жълт с куркума и къри или да му прибавите нарязани зелении.Въпрос на въображение.Експериментирайте.

източник: http://yoli-www.blogspot.com

Картофени палачинки с пилешко месо

Продукти за 4 порции

4 картофа
4 яйца
250 мл.прясно мляко
брашно за сгъстяване
сол на вкус
1 връзка зелен лук
2 с.л.нарязани зелени подправки
олио

пилешко месо

Приготвяне

  Измийте добре картофите и ги сварете заедно с кората.Охладете ги и ги настържета на едро ренде.В купа разбийте добре с миксер яйцата,добавете млякото и прибавете толкова брашно,че да се получи гъстотата на палачинково тесто.Нарежете зеленият лук и подправките на ситно,смесете ги  с картофите ги залейте с палачинковата смес.Овкусете със сол.Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто.Ако е необходимо,добавете още мляко или брашно.

  На средно силен котлон загрейте тефлонов тиган.Намазнете с малко олио,с черпак сипете от тестото и изпържете палачинките  от двете страни.Напълнете ги с предварително приготвено пилешко месо и сервирайте топли.

  * Не съм написала продукти за рецепта за пълнежа,тъй като можете да приготвите пилешкото месо по най-различен начин : с къри ; със сметана ; със зеленчуци и т.н. Въпрос на вкус и предпочитание.

  * Подберете зелените подправки спрямо вкуса на пилешкия пълнеж така,че да се съчетават добре на вкус.
 

Картофени канапета с домати и сирене

Продукти за 4 канапета

4 средно големи картофа
сол
черен пипер
олио

4 резена домати
4 парчета сирене

2 скилидки чесън
1 клонче пресен розмарин или 1 ч.л.сух

Приготвяне

  Обелете картофите и ги настържете на едро ренде.Осолете ги на вкус и ги изстискайте с ръце за да изтече сокът им.Подправете с черен пипер.В тиган,намазан с малко олио сипете по една лъжица от картофите,притиснете ги отгоре,така че да се получии питка и оформете на кръг.Полейте отгоре с малко олио.За улеснение може да използвате метален ринг.На средно силен котлон изпечете картофените канапета от двете страни.

  Сложете изпечените картофени подложки в тава,покрита с хартия или фолио.Върху всяка сложете по едно кръгло рзенче домат.Накълцайте розмарина и чесъна на ситно и го наръсете върху доматите.Полейте с малко олио и отгоре сложете по едно парче сирене.Преди поднасяне запечете в гореща фурна.

  * Ако обичате козе сирене,не се колебайте,става много по-вкусно.

Желирана млечна салата

Продукти

400 гр.изцедено кисело мляко
200 гр.квасена сметана
2 големи краставици
15 гр.желатин
чесън
копар
сол
100 гр.бадеми

Приготвяне

  Краставиците се обелват и се накълцват на ситно.В купа се смесва киселото мляко с разбитата квасена сметана.Подправя се на вкус със сол,чесън и нарязан на ситно копар.Желатина се разтваря на водна баня в малко вода и се разбърква с киселото мляко и сметаната.Накрая се прибавят краставиците и салатата се обърква добре.Изсипва се в кексова форма,намокрена със студена вода за да може по-лесно да се обърне салатата когато се желира.Оставя се в хладилник за няколко часа.

  Бадемите се кипват за кратко във вряла вода,след това се охлаждат и обелват.Нарязват се на тънки ивички и се запичат до леко порозовяване.Желираната салата се обръща в подходяща чиния и се гарнира със запечените бадеми.

  Ако се затрудните с обръщането на салатата, първо потопете кексовата форма за кратко в гореща вода.Салатата става много пухкава,а сметаната и придава по-нежен вкус.Не слагам бадемите вътре,защото омекват,а когато са наръсени върху салатата остават хрупкави и с приятен аромат.Салатата би могла да се нарече "Желирана Снежанка",но е по-различна,а и не посмях да се възползвам от името на тази така популярна салата

"Охлюви с маслини "


Продукти

500 гр.бутер тесто
150 гр.черни маслини без костилки
2 скилидки чесън
1 зелена люта чушка
1/4ч.л.мащерка
1/4ч.л.сух розмарин
6 листа сушена салвия
3 филета аншоа
1 с.л.каперси
3 с.л.зехтин
черен пипер

Приготвяне

  Всички продукти за плънката се слагат в блендер и се смилат на паста.

  Бутер тестото се разстила на работния плот и се намазва плътно с маслинената паста,като открая се оставят ненамазани около 2 см.Тестото се завива на хлабаво руло,увива се в алуминиево фолио и се слага във фризера за около 40 - 50 мин.След това с остър нож се нарязва на тънки кръгове и се пече върху хартия в предварително загрята на 180*фурна.

  Изключително фино и пикантно мезе.Искам да препоръчам на любителите на бутер тесто : на пазара са пуснали нов асортимент - тесто на "7 days".Много по-добро е от всички останали бутер теста,които съм ползвала.Много е нежно,разлиства се на повече пластове и никога не остава тикливо,ако се пече нещо с по-влажен пълнеж.

Спаначени бисквити

Продукти

300 гр.спанак
1/4 ч.л.индийско орехче
2 скилидки чесън
2 с.л.копър
4 белтъка
2 с.л.нишесте
сол на вкус

200 гр.краве сирене
1-2 с.л.кисело мляко
200 гр.пушен бекон

Приготвяне

  Почистеният и измит спанак се задушава са 1 мин.в тенджера без вода.Достатъчно е само да омекне.При това задушаване, спанакът си остава със свеж зелен цвят без да потъмнява и не губи ценните си хранителни качества.Отцежда се добре в цедка и се оставя да изстине.В купа се пасира на гладък крем спанака,чесъна и копъра.Подправя се на вкус със сол и индийско орехче.

  Белтъците се разбиват на сняг и с внимателно бъркане се прибавят към спаначеното пюре,като се редуват с нишестето.Сместа се зсипва в правогълна тава,постлана с хартия за печене.Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180* за 8 - 10 мин.След като се извади от фурната се оставя да изстине 2 -3 мин.,но още топъл се завива на руло заедно с хартията.Оставя се да изстине напълно.

  Сиренето се разбива с пасатор на гладък крем.Добавя му се кисело мляко,докато се получи смес,подходяща за намазване.

  Спаначеното руло се развива и се намазва навсякъде с крема от сирене.Върху него се нарежда бекона,нарядан на тънки филийки.Всичко се завива на стегнато руло,което се завива в алуминиево фолио и се замразява във фризара. 20 мин. преди поднасяне,рулото се нарязва на тънки кръгове.


  *Много вкусни и оригинални бисквити.Поради липсата на брашно,мляко и жълтъци(както е при палачинките),спаначеният блат става много лек и пухкав.Тъй като е порест,е подходящ за замразяване.А какво по-хубаво от това,да ти се намира нещичко във фризера при неочаквани гости... smile1