jueves, 20 de enero de 2011

*** Т О Р Т Е Н А ____ Б И Б Л И О Т Е К А ***

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=339926.0

Букурещка торта

блат

10яйца
300гр.захар-2ч.ч.
300гр.смлени орехи-3ч.ч.
50гр.какао
200мл.вода-1ч.ч.

крем

5с.л.вода
50гр.какао
8с.л.захар
250гр.масло
1яйце


      Блат

В тенджера слагаме водата,орехите,захарта и какаото и варим на слаб огън 15 минути.
Махаме от котлона и при енергично бъркане прибавяме 1 по 1 отделените жълтъци.Когато сместа е готова, я оставяме да изстине напълно.След това прибавяме внимателно 10-те белтъка,разбити на сняг.От тази смес изпичаме 2 блата във форма с диаметър 28см.

      Крем
В тенджерка сваряваме за кратко водата,захарта и какаото.След сваляне от огъня се прибавя 1 жълтък.
Маслото разбиваме и добавяме към сместа.Накрая слагаме разбития на сняг белтък.
С този крем намазваме тортата по средата,отгоре и отстрани.
В оригиналния вариант се украсява с филирани бадеми,но аз имах под ръка орехи и кокос.
Престоява 1 нощ в хладилника.

Портокалов маслен сладкиш


Дозата е за малка тавичка,ако го правите в по-голяма,като мен,трябва да удвоите продуктите.

3с.л.размекнато масло
2,5каф.ч.пудра захар
3ч.л.настъргана портокалова кора
2яйца
3,5каф.ч.брашно пресято с 1с.л.бакпулвер
4с.л.портокалов сок
4с.л.пресно мляко
пудра захар за поръсване

                  Разбиваме маслото със захарта,портокаловата кора докато се получи пухкава смес.Прибавяме яйцата.След това постепенно с бъркалка сипваме брашното,като редуваме с портокаловия сок и млякото.Изсипваме сместа в намазнена и покрита с хартия за печене,квадратна тавичка,ръсим с пудра захар и печем на 170гр. предимно на долен реотан.
Реже се изстинал.


Източник "Традиционни домашни печива"!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=436086.15