jueves, 20 de enero de 2011
Букурещка торта
блат
10яйца
300гр.захар-2ч.ч.
300гр.смлени орехи-3ч.ч.
50гр.какао
200мл.вода-1ч.ч.
крем
5с.л.вода
50гр.какао
8с.л.захар
250гр.масло
1яйце
Блат
В тенджера слагаме водата,орехите,захарта и какаото и варим на слаб огън 15 минути.
Махаме от котлона и при енергично бъркане прибавяме 1 по 1 отделените жълтъци.Когато сместа е готова, я оставяме да изстине напълно.След това прибавяме внимателно 10-те белтъка,разбити на сняг.От тази смес изпичаме 2 блата във форма с диаметър 28см.
Крем
В тенджерка сваряваме за кратко водата,захарта и какаото.След сваляне от огъня се прибавя 1 жълтък.
Маслото разбиваме и добавяме към сместа.Накрая слагаме разбития на сняг белтък.
С този крем намазваме тортата по средата,отгоре и отстрани.
В оригиналния вариант се украсява с филирани бадеми,но аз имах под ръка орехи и кокос.
Престоява 1 нощ в хладилника.
10яйца
300гр.захар-2ч.ч.
300гр.смлени орехи-3ч.ч.
50гр.какао
200мл.вода-1ч.ч.
крем
5с.л.вода
50гр.какао
8с.л.захар
250гр.масло
1яйце
Блат
В тенджера слагаме водата,орехите,захарта и какаото и варим на слаб огън 15 минути.
Махаме от котлона и при енергично бъркане прибавяме 1 по 1 отделените жълтъци.Когато сместа е готова, я оставяме да изстине напълно.След това прибавяме внимателно 10-те белтъка,разбити на сняг.От тази смес изпичаме 2 блата във форма с диаметър 28см.
Крем
В тенджерка сваряваме за кратко водата,захарта и какаото.След сваляне от огъня се прибавя 1 жълтък.
Маслото разбиваме и добавяме към сместа.Накрая слагаме разбития на сняг белтък.
С този крем намазваме тортата по средата,отгоре и отстрани.
В оригиналния вариант се украсява с филирани бадеми,но аз имах под ръка орехи и кокос.
Престоява 1 нощ в хладилника.
Портокалов маслен сладкиш
Дозата е за малка тавичка,ако го правите в по-голяма,като мен,трябва да удвоите продуктите.
3с.л.размекнато масло
2,5каф.ч.пудра захар
3ч.л.настъргана портокалова кора
2яйца
3,5каф.ч.брашно пресято с 1с.л.бакпулвер
4с.л.портокалов сок
4с.л.пресно мляко
пудра захар за поръсване
Разбиваме маслото със захарта,портокаловата кора докато се получи пухкава смес.Прибавяме яйцата.След това постепенно с бъркалка сипваме брашното,като редуваме с портокаловия сок и млякото.Изсипваме сместа в намазнена и покрита с хартия за печене,квадратна тавичка,ръсим с пудра захар и печем на 170гр. предимно на долен реотан.
Реже се изстинал.
Източник "Традиционни домашни печива"!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=436086.15
Suscribirse a:
Entradas (Atom)