lunes, 3 de enero de 2011

великденски украси

интересно

понички


 4 яйца

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. олио

1ч.ч. захар

мая

брашно за меко тесто

1/2 к.л. сол Да ви е сладко!

интересно

"Коледна украса"- коледна питкa

гофрети


Необходими продукти
брашно - 400 гр.
яйца - 3 бр.
прясно мляко - 100 мил.
бакпулвер
сладко - ягоди
сладолед - ванилов
ягоди - 7 - 8 бр.
малини - 7 - 8 бр.
боровинки - 7 - 8 бр.

Приготвяне
Брашното, яйцата и млякото се разбъркват до получаването на гъсто течно тесто, от което в гуфретника се изпичат няколко гофретки. Те се намазват с масло и се разделят на сърчица.

В чиния се слагат в средата 2 - 3 топки сладолед и се нареждат около тях сърчицата, Заливат се със сладко от ягоди и се гарнира с плодове.

Пожелание сладкото и плодовете може да бъдат променени

Орехи с мед и чесън за Бъдни Вечер



Продукти :

• Мед – 250 гр.
• Орехи – 200 гр.
• Чесън – 1-2 скилидки

Начин на приготвяне :

Счукваме чесъна и ядките, смесваме с меда и разбъркваме добре. Това ястие е задължително на трапезата на Бъдни Вечер. Смята се, че прогонва болестите.
Опитайте, страхотно е!!!
Добър апетит!!!

Торта гараш

Ето една рецепта за торта, която ще сложи незабравимия финал на всяко новогодишно парти.


За блатовете:

10 бр. белтъци
400 грама захар
300 грама смлени орехи

За крема:

150 грама захар
100 грама шоколад или 2 супени лъжици какао
5 броя жълтъци
250-300 грама масло

За крокана:

75 грама захар
2 супени лъжици вода
За блатовете: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма, на дъното на която е сложена хартия за печене, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.
За крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и какаото/шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропът е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

За крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.
Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание – с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

Интересени блогове

http://nashata-masa.blogspot.com/2011/01/blog-post_17.html

http://www.mycookingbookblog.com/

http://sunshine.collapse.bg/

http://dimitranas.blogspot.com/2010/02/winter-cake.html