lunes, 3 de enero de 2011

Торта гараш

Ето една рецепта за торта, която ще сложи незабравимия финал на всяко новогодишно парти.


За блатовете:

10 бр. белтъци
400 грама захар
300 грама смлени орехи

За крема:

150 грама захар
100 грама шоколад или 2 супени лъжици какао
5 броя жълтъци
250-300 грама масло

За крокана:

75 грама захар
2 супени лъжици вода
За блатовете: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма, на дъното на която е сложена хартия за печене, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.
За крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и какаото/шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропът е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

За крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.
Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание – с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

No hay comentarios:

Publicar un comentario