viernes, 25 de febrero de 2011

лимонов сладкиш

2 пак. обикновени бишкоти
2 коф. кисело мляко (800гр.)
1 коф. сметана (400гр.)
2-3 лимона
захар на вкус, но не прекалявайте (може и с подсладител)

Разбивате сметаната, захарта (подсладителя), киселото мляко и сока от лимоните. Не го преслаждайте, бишкотите са достатъчно сладки. А и е добре да се усеща по-киселия вкус на лимона.
В подходящ съд или форма редите един пласт бишкоти, заливате с млечно-лимоновата смес, после отново бишкоти и така докато свършат продуктите. Отгоре поръсвате с настъргана лимонова кора.

Оставяте за 2-3 часа в хладилника, може до следващия ден. Но щом домашните го надушат времето за престояване намалява драстично! :) Така, че скрийте го добре! ;)

Нищо не печете, не месите, не загрявате!
Много е лесно и много бързо!

Дано ви хареса!

Рогчета с пушен кашкавал и сирене

Продукти

200 гр.пушен кашкавал
200 гр.краве сирене
125 гр.течно масло
300 гр.кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л.сол
500 гр.брашно
яйце за намазване

Приготвяне

  Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно и се смесват с киселото мляко,в което предварително е "угасена"содата.Прибавят се маслото и солта.Сместа се разбърква добре и с брашното се замесва меко,еластична тесто.

  Тестото се разделя на 6 топки.Всяка се разточва на тънък кръг и се нарязва на 16 триъгълника,които се завиват на кифлички.Кифличките се нареждат в тава,покрита с хартия за печене и се намазват с разбито яйце.Отгоре се поръсват с маково семе,сусам или ким.Пекат се в предварително загрята на 170*фурна до порозовяване.

  * Може да замените пушеният кашкавал с микс от ароматни твърди сирена - грюер,пекорино,пармезан,скаморца и др.

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2175.msg45184.html#msg45184