sábado, 11 de diciembre de 2010

Питки за сандвичи "джоб"




Източник: Лабрекс

Продукти:


120 мл прясно мляко
180 мл вода
20 гр жива мая
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар
30 гр краве масло
550-600 гр брашно


олио

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, смесено с топлата вода. От изброените продукти се замесва меко тесто. По рецепта се разделя на 16 топки. Аз ги направих така, но стават много малки за моя вкус. На един възрастен е му е нужен много повече от един джоб :))
Следващия път бих разделила примерно на 12 топки. Завива се с кърпа и се оставя да втаса.
След това всяко топче се разточва - ако топчетата са 16 - на кръг с диаметър около 20 см. Ако пък са по-малко - кръгът трябва да е поне с три см по-голям. Намазва се с олио, сгъва се на две. Пак се намазва и се сгъва на четири. Поставя се в намазана тава или застлана с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 180* около 20-25 минути.

Пълните ги по желание и...

Добър апетит!

В случая аз използвах типово брашно. Резултатът е много вкусен :)


Read more: Щъркелово гнездо: Питки за сандвичи "джоб" 

Картофени спирали


Това не е толкова рецепта, колкото идея за различна и закачлива визия на пържени картофи. Веднага ще допълня, че пържените картофки в последно време се реабилитират и смятат за полезни, с доминирането на витамин С като мощен антиоксидант. Авторка на проучването е Фиона Хънтър, член на Британската диетична асоциация, консултант на свободна практика, диетолог. Впечатли ме с изчислението, че в 175 грама пържени картофи се съдържа витамин С, който е три пъти повече, отколкото в една ябълка, пет пъти повече, отколкото в чепка грозде и девет пъти повече, отколкото в парче пица. "Пържените картофи помагат да се контролира кръвното налягане, а съдържанието на фибри ги прави полезни за дебелото черво. Сравнявайки ги с други храни, те се оказват по-полезни от макароните и ориза например", допълва тя.
След като се опитах да защитя любимите пържени картофки ето идеята за пържени





Технологията е много обикновена, без да е необходимо специално приспособление /преди години имаше такива/, но интересна, като резултат - хрупкави, закачливо оформени картофки на спирала. Картофите се почистват, аз ги беля. Пробождат се с дървен шиш през цялата дължина. С нож се оформя винтова линия, която се прорязва до центъра, където е шишчето. Колкото е по-тънка дебелината, по-ефектно ще се получи.


Помощно видео:



Леко се разтегля и поставя целият картоф за пържене на маслена баня. На умерена температура се пържат заедно с шишчето, до златисто.
Отцеждат се върху кухненска хартия и сервират.


Натурални, или с поръска от сол, черен пипер, пармезан лютиви и други подправки по желание.


Доматен пикантен кетчуп сос им пасва чудесно.Панирани гъби, също.


Опитайте...

Картофи фондан

Картофи фондан

Продукти:


1,4 кг - 1,8 кг дребни стари картофи
100 г краве масло
600 мл пилешки бульон
сол
смлян черен пипер
1 с л прясно нарязан магданоз

Приготвяне:


• Обелете картофите и ги оформете като бъчвички, дълги около 5 см, диаметър 2 см в тесните краища и малко повече в средата.
• Загрейте фурната на 200 С.
• Сложете картофите в тава за печене и ги намажете със стопено масло.
• Сипете достатъчно пилешки бульон, да ги покрие наполовина, подправете добре със сол и смлян черен пипер.
• Сложете картофите, без да ги захлупете, в най-горната част на фурната.
• Печете 2-2 1/4 ч, докато бульонът се изпари и картофите станат златисти, като често ги поливате.
• Пренесете в гореща чиния за сервиране и поръсете с прясно нарязан магданоз непосредствено преди поднасяне.

Картофено пюре с тиква

Картофено пюре с тиква

Продукти:


1 кг картофи
300-400 г тиква
сол
3-4 с л краве масло
2 с л заквасена сметана
зелен лук

Приготвяне:


• Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
• Същото се прави с тиквата.
• Сварете картофите и тиквата в подсолена вода.
• Отцедете картофите и тиквата и пак ги върнете в тенждерата.
• Оставете 1-2 мин да се подсушат на тих огън.
• Намачкайте картофите и тиквата.
• Добавете маслото, сметаната и пресования чесън.
• Разбийте добре до пухкаво пюре.
• Поставете пюрето на затоплена чиния и украсете с нарязан зелен лук.

Бележки:


** Дори тези, които не обичат тиква, биха харесало това пюре.
***Тиквата е замаскирана и не се усеща нито вкусът, нито цветът. При мен оранжевият цвят се дължи на повечето тиква.
**** Практично за децата, които не искат тиква. Прекрасна гарнитура за месо.

Запечени картофи с кашкавал

Запечени картофи с кашкавал

Продукти:


5-6 бр картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
100 г кашкавал
сол
черен пипер
подправки (по желание)

Приготвяне:


• Картофите се измиват добре и се поставят във фурната (предварително загрята на 200 С).
• След 40-60 минути (зависи от големината на картофите) са готови.
• Изваждат се и се разрязват на две половинки.
• С помощта на чаена лъжица се издълбават.
• От това което сте издълбали се прави пюре с масло и ако прецените, че е сухо добавете малко мляко.
• Пюрето се връща обратно в издълбаните половинки и отгоре се настъргва любим кашкавал.
• Поръсете с любима подправка.
• Върнете във фурната и запечете, докато не се разтопи кашкавалът.
• Варианти : в картофеното пюре може да се добавят гъби, лук, кисели краставици и т.н.

Бележки:


** Кашкавалът го омесвам с 1-2 с л майонеза. Подправките които сложих бяха риган и босилек. Картофите не ги пекох, а ги сварих.
*** Когато варите картофи, кората им няма да се напука, ако предварително ги надупчите на няколко места.
**** Ако нямате време за фурна, сложете картофите в микровълнова фурна, докато се разтопи кашкавалът.

Картофи с портокал

Картофи с портокал

Продукти:


450 г пресни картофи
50 г краве масло
5 с л кафява захар
1 с л портокалов сок
1 с л нарязан джоджен

Приготвяне:


• Картофите ги поставете в торба с едра сол и ги разтъркайте или ги остържете добре.
• Сложете в тенджерата със студена вода, кипнете и варете 15-20 минути, за да не се разварят.
• В горещ тиган се сипва захарта, на много бавен огън се бърка непрекъснато, докато не се разтопи.
• Добавя се маслото и портокаловият сок и отново се бърка непрекъснато, докато се разтопи маслото.
• Сипете отцедените картофи в тигана и ги разбъркайте, докато равномерно се разпредели карамелът.
• Сложете джодженът при картофите.
• Може да се добави портокалова кора по желание.
• Тиганът се захлупва с капак.
• Още 1 минута и тиганът се маха от котлона.
• По възможност се поднасят веднага.

Пиле с портокали

Пиле с портокали

Продукти:


1 пиле
2 портокала
3 - 5 с л зехтин
на вкус сол
червен пипер
магданоз
босилек и копър
или подправки (по желание)

Приготвяне:


• Пилето се нарязва на парчета и се поставя в купа.
• Изстисква се единият портокал и се омeсва със зехтина, червения пипер, солта и магданоза (копър или босилек).
• Пилето в купата се залива с този сок и се поставя под преса (аз използвам чиния за покриване и тухла отгоре).
• Поставя се в хладилника за няколко часа (може да се пече веднага, но когато е мариновано е по-вкусно).
• В тавата се поставя мариновано пиле като между редовете се поставя втория портокал, нарязан на кръгчета.
• Отгоре се залива с маринатата.
• В предварително загрята фурна на 200 С и се пече до готовност (около 40 минути).
• За да се получи златист цвят на пилето, трябва да се полива редовно със соса, който отделя пилето по време на печенето.
• За гарнитура - картофено пюре, което да е полято със соса от печенето.
снимки
Пиле с портокали
Пиле с портокали

Пaлачинки с пилешко

Пaлачинки с пилешко

Продукти:


ТЕСТО

500 мл мляко
3 яйца
около 10 с л брашно
щипка сол
щипка захар

Пълнеж
за 8 палачинки

3 парчета пилешки гърди, без кожа нарязани на кубчета
3 с л олио
3 стръка праз, нарязан
3 стръка целина, нарязани
25 г брашно
150 мл пилешки бульон
300 мл прясно мляко
смлян черен пипер
75 г настърган кашкавал

Приготвяне:


ПАЛАЧИНКИ
• Всичко се обърква и се оставя да си почине в хладилника поне 30 минути.
• Дебелина и форма по желание.
• Или използвайте готови от магазина палачинки.

ПЪЛНЕЖ
• Загрейте фурната на 220 С. Изпържете пилешкото в горещо олио за 5 минути. Отцедете и оставете на настрана. Изпържете праза и целината за 3 минути, да омекнат, но да не покафеняват.
• Добавете брашното, бульона и млякото. Кипнете, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Сложете пилешкото, захлупете и варете на тих огън 20 минути или докато месото се свари и омекне. Подправете с черен пипер.
• Разпределете пилешкият пълнеж равномерно между палачинките и увийте на руло. Поставете ги една до друга в огнеупорна тавичка.
• Поръсете отгоре настърганото сирене и загрейте във фурната за 20 минути или докато станат златистокафяви.

Бележки:


* Ако нямате прясна целина, използвайте 1 ч л суха целина. Палачинките може да бъдат изпечени и после оставени или във фризера, или в хладилника в зависимост от това, колко време трябва да стоят там. Също така и пълнежа може да бъде приготвен предната вечер.

Кюфтета с картофено тесто

Кюфтета с картофено тесто

Продукти:


100 г картофено пюре на прах
320 г брашно
200 г краве масло или маргарин
1 ч л бакпулвер
200 мл студена вода

КЮФТЕТА

100 г ориз
250 г кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
1 ч л сол
1 ч л червен пипер
1 с л сладък сос Чили*
150 г кашкавал
смлян черен пипер
ситно нарязан магданоз

1 с л олио

Приготвяне:


ТЕСТО

• В купа се смесват брашното, картофеното пюре и бакпулверът.
• Изсипва се в купа от кухненски комбайн (блендер).
• Добавя се нарязаното на кубчета краве масло (маргарин).
• Смила се до получаване на трохи.
• Без да се изключва комбайнът, се сипва водата.
• Омесва се тесто, което се поставя в плик (свежо фолио).
• Поставя се в хладилник за 30 минути.

КЮФТЕТА

• Лукът се почиства и нарязва на ситно.
• В тиган се сгорещява 1 с л олио.
• Лукът се изпържва за кратко.
• Оризът се вари до готовност в подсолена, кипяща вода.
• В купа се поставят каймата, оризът, лукът и яйцето.
• Прибавят се солта, червеният пипер, Чили и настърганият кашкавал.
• Всичко се омесва добре.

ТЕСТЕНИ КОШНИЦИ

• Тестото се разделя на 20 части.
• Всяка част се разточва на кръг, след което се поставя в намаслени тимбалчета или форма за мъфини.
• Тестените кръгчета трябва да излизат от формата.
• Във всеки отвор се поставят по 3-4 с л кайма.
• Краищата леко се събират и прищипват.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Кошниците с кюфтета се пекат 15 минути.

Бележки:


* Сладък Чили - може да бъде премахнат от рецептата.

Печени пълнени кюфтета

Печени пълнени кюфтета

Продукти:


ПЪЛНЕЖ

3 с л олио (зехтин)
1 глава лук(ситно нарязан)
100 г гъби (ситно нарязани)
2 яйца(сварени и ситно нарязани)
сол
смлян черен пипер
магданоз
копър
1 с л краве масло

КАЙМА

500 г кайма
1 глава лук
3 филии стар хляб (накиснат във вода)
3 стръка копър
3 стръка зелен лук
1 стрък мащерка (1/2 ч л суха)
щипка смлян черен пипер
щипка лют червен пипер
галета
зехтин (олио)

Приготвяне:


• Загрейте тиганът със зехтина на среден огън.
• Добавете лукът и гъбите.
• Пържете около 15 минути.
• Добавете ситно нарязаните яйца, магданоза, копъра и маслото.
• Подправете със сол и черен пипер.
• Оттеглете от огъня и оставете сместа да изтине.

• През това време направете каймата за кюфтетата.
• Изцедете хляба и добре го размачкайте, за да получите трохи.
• Смесете трохите, каймата и останалите продукти.
• В отделна чиния сипете галета.
• От добре омесената смес се правят топки с диаметър 5-6 см.
• Поставете кюфтенцата върху дъска, която е посипана с галета.
• Натиснете отгоре леко, за да получите разплескано кюфте.
• Поставете по 1 ч л от пълнежа в средата на кюфтето.
• Слепете краищата и оваляйте в галета (придайте леко продълговат вид на кюфтетата).
• Пържете 2-3 минути от всяка страна и преместете кюфтетата в тава за печене.
• Покрийте тавата с фолио.
• В предварително загрята фурна на 180 С за около 20 минути.

Мързеливи яйца по шотландски

Мързеливи яйца по шотландски

Продукти:


4 твърдо сварени яйца
500 г телешка кайма
1 ч л сол
1 ч л смлян черен пипер
165 г галета
подправки (по желание)

Приготвяне:


• Нагрейте фурната до 175 С.
• Обелете сварените яйца.
• Подправете каймата.
• Поставете слой кайма върху яйцето.
• Оваляйте яйцето в галета.
• Така с всяко яйце.
• Поставете в намаслена тава.
• Печете 15 минути или до златист цвят.

Банички с варени яйца

Банички с варени яйца

Продукти:


500 г бутертесто
4 твърдо сварено яйце
сол
смлян черен пипер
за намазване 1 яйце

Приготвяне:


• Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност.
• Изрязват се четен брой кръгчета.
• В средата на половината от тях се слага по 1 с л от ситно нарязаните варени яйца.
• Подправят се на вкус със сол и черен пипер.
• Покриват се с останалите кръгчета и ръбовете се притискат леко.
• Баничките се нареждат в тава.
• Отгоре се намазват с разбито яйце.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за около 20 минути.
снимки
Банички с варени яйца
Банички с варени яйца
Банички с варени яйца
Банички с варени яйца
Банички с варени яйца
Банички с варени яйца