sábado, 11 de diciembre de 2010

Картофени спирали


Това не е толкова рецепта, колкото идея за различна и закачлива визия на пържени картофи. Веднага ще допълня, че пържените картофки в последно време се реабилитират и смятат за полезни, с доминирането на витамин С като мощен антиоксидант. Авторка на проучването е Фиона Хънтър, член на Британската диетична асоциация, консултант на свободна практика, диетолог. Впечатли ме с изчислението, че в 175 грама пържени картофи се съдържа витамин С, който е три пъти повече, отколкото в една ябълка, пет пъти повече, отколкото в чепка грозде и девет пъти повече, отколкото в парче пица. "Пържените картофи помагат да се контролира кръвното налягане, а съдържанието на фибри ги прави полезни за дебелото черво. Сравнявайки ги с други храни, те се оказват по-полезни от макароните и ориза например", допълва тя.
След като се опитах да защитя любимите пържени картофки ето идеята за пържени





Технологията е много обикновена, без да е необходимо специално приспособление /преди години имаше такива/, но интересна, като резултат - хрупкави, закачливо оформени картофки на спирала. Картофите се почистват, аз ги беля. Пробождат се с дървен шиш през цялата дължина. С нож се оформя винтова линия, която се прорязва до центъра, където е шишчето. Колкото е по-тънка дебелината, по-ефектно ще се получи.


Помощно видео:



Леко се разтегля и поставя целият картоф за пържене на маслена баня. На умерена температура се пържат заедно с шишчето, до златисто.
Отцеждат се върху кухненска хартия и сервират.


Натурални, или с поръска от сол, черен пипер, пармезан лютиви и други подправки по желание.


Доматен пикантен кетчуп сос им пасва чудесно.Панирани гъби, също.


Опитайте...

No hay comentarios:

Publicar un comentario