jueves, 20 de enero de 2011

Букурещка торта

блат

10яйца
300гр.захар-2ч.ч.
300гр.смлени орехи-3ч.ч.
50гр.какао
200мл.вода-1ч.ч.

крем

5с.л.вода
50гр.какао
8с.л.захар
250гр.масло
1яйце


      Блат

В тенджера слагаме водата,орехите,захарта и какаото и варим на слаб огън 15 минути.
Махаме от котлона и при енергично бъркане прибавяме 1 по 1 отделените жълтъци.Когато сместа е готова, я оставяме да изстине напълно.След това прибавяме внимателно 10-те белтъка,разбити на сняг.От тази смес изпичаме 2 блата във форма с диаметър 28см.

      Крем
В тенджерка сваряваме за кратко водата,захарта и какаото.След сваляне от огъня се прибавя 1 жълтък.
Маслото разбиваме и добавяме към сместа.Накрая слагаме разбития на сняг белтък.
С този крем намазваме тортата по средата,отгоре и отстрани.
В оригиналния вариант се украсява с филирани бадеми,но аз имах под ръка орехи и кокос.
Престоява 1 нощ в хладилника.

No hay comentarios:

Publicar un comentario