sábado, 26 de febrero de 2011

оплитане на чорап

Ще се опитам да съм по-подробна, защото фотоапарата ми се скапа тотално и съм снимала етапите на плетката с камерата, но не мога да се справя със свалянето на снимките. Ако успея, все пак, ще ги добавя после.

Взимаме две куки, които хващаме с една ръка (аз използвам дясната), така че да са успоредни една до друга. В основата, където са хванати трябва да се допират, а при върха да са раздалечени (приблизително с 2 см). С палеца на едната ръка задържаме края на преждата за едната кука, а с другата ръка хващаме продължението на конеца прежда и обикаляме ту едната кука, ту другата кука и така докато на всяка от куките се получат по 10 бримки (общо 20).

Ако работим с по-тънка прежда и по-тънки куки ще се получи малко чорапчеза дете на около годинка ( според това, което аз обяснявам). Ако се работи с дебела прежда и дебели куки ( аз плетох с №5) ще се получи чорап като за голям човек.


Взимаме трета кука и с нея започваме да изплитаме 10-те бримки само от едната кука. 3-тата кука е по-удбно да се промуши откъм вътрешната час на бримката (между двете куки, там където се кръстосват бримките от двете куки).

След това се обръщат куките и се изплитат и другите 10 бримки.Това е лицевата страна на чорапа при изплитане на началните бримки от двете куки.


А това е опаката страна, отново пти изплетени начални бримки от двете куки.

Изплитането на тези (началните) бримки е най-трудната част при чорапа, защото трябва да се плете по-стегнато иначе се получава доста рехава плетка приличаща на дупки. Аз се изхитрих и започвам с две идеи по-тънки куки и след изплитане на първоначалните 20 бримки сменям куките с първоначално избания номер куки.

Продължаваме да плетем само от лицевата странаПри изплитането на следващите редове добавяме в двата края по една бримка, която изваждаме между две съседни бримки.Пример: имаме 20 изплетени бримки. Плетем още 10 и с куката вадим една нова бримка между бримки 10-та бр. и 11-та бр. Новата бримка не я изплитаме, а я поставяме на куката с вече изплетените бримки. Тук вече е удобно всичките бримки да се разпределята на 4 куки.Изплитаме още 10 бримки и пак вадим 1 нова, която отново не се изплита, а се слага на куката с изплетените. Така вече имаме 22 бр. Тук вече добавяме по една нова бримка на всеки 11 изплетени бр. След това на всеки 12бр, на всеки 13бр... и така докато получим 40 бримки.


Продължаваме да плетем в кръг 40-те бимки, докато достигнем желаната дължина на ходилото, така че последният ред да е успореден на предната свивката от горната част на крака..


Така се започват и двата варианти чорапи - с турска или с френаска пета.*****

От: София

Мнения: 2,819
Регистриран на: 8-February 08

Турска пета.
[/size]
Изплели сме началото и сме стигнали до дължината на ходилото. Имаме 40 бримки. Разделяме ги на две и на едната половина от бримките нанизваме конец от друг цвят прежда и махаме куките ( може обратното, първо да извадим куките и после да нанижем конеца). Взимаме отново кука и изваждаме бримки от новия конец, като промушваме куката под новия конец между двете стари бримки. После по същия начин изваждаме следващата бримка, между следващите две стари бирмки и така докато получим нови 20 бримки с новия цвят конец. Намалено изображение: 60% от оригиналният размер [ 1200 x 900 ] - Чукнете за цялото изображениеТака отново имаме първоначалния брой бримки - 20 стари ( тези, които оставихме на куките) и 20 нови (които извадихме с новия конец).


Продължаваме на плетем със стария конец всичките 40 бр. Като обикаляме цялото плетиво, но на всеки ред свиваме по две бримки в двата края. Пример: Изплитаме първия ред 40 бр. На следващия ред плетем 19 бр и свиваме 20-та и 21-та бр (двете бримки се изплитат заедно), после плетем още 18 бр и свиваме 40-та и 1-ва бримка ( изплитат се заедно). И така на всеки следващ ред, докато на куките останат 16 бримки.

От тук нататък свиваме всеки две бримки – 1-ва и 2-ра се изплитат заедно, 3-та и 4-та се изплитат заедно, 5-та и 6-та, 7-ма и 8-ма, ..... 15-та и 16-та. Продължаваме да свиваме всеки 2 бр докато свършата. Така оформихме петата. Оставащия конец се промушва от вътрешната страна.
(в случая на последната снимка, аз съм плела до оставането на 4 бр, които накрая изплитам 2х2, но така се получава много остра пета)

Сега се връщаме на мястото, където нанизахме различния цвят прежда. Хващаме единият му край и го издърпваме, докато излезне целия. Може първо да се наниже куката на единия ред с бримки и тогава да се издърпа конецът.

Малко е трудничко но не се притеснявайте, а дърпайте силно. Освободиха се нови 40 бримки, които нанизваме на 4 куки.

Бримките трябва да са 40 (колкото първоначалните) ако случайно някоя се е разплела, си я възстановяваме като си я изплитаме с куката.


Сега сме готови да довършим горната част на чорапа. Изплитаме няколко реда лицевои продължаваме с ластик. Който иска може да плете ластика 1лицева бр., 1 опака бримка, който иска може да плете 2л, 2о. Втория вариант е по-стегнат.[size="3"]


Мнението беше редактирано от belqta: Feb 20 2011, 09:19 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

belqta
публикуване Jan 13 2011, 02:32 PM
Коментар #93


пристрастен
Инфо..
*****

От: София

Мнения: 2,819
Регистриран на: 8-February 08


Френска пета

[/size]

След изплитане на началото и достигане на желаната дължина на ходилото, съответстваща на свивката на горната част на крака вече имаме 40 бримки. Разделяме ги на две части. Едните 20 бримки оставяме да си седят на куките и се концентрираме на другите 20 бр. Тях разделяме на три части всяка от които на отделна кука. В средата бримките трябва да са 6, а в двата края по 7 бр.

Взимаме нова кука и изплитаме едните крайни 7 бримки. След това изплитаме със средните 6 бримки 7 реда ( толкова колкото са крайните бримки – 7 бр).
Получава се един правоъгълник на средата на едната половина от чорапа. Сега трябва да извадим 7 нови бримки от едната страна на този правоъгълник.

Става по-лесно с кука за плетене, която има на върха кукичка. И тези бримки трябва да са нанизани на нова кука. Бъркаме с куката в края на всеки ред и изваждаме конеца след което го прехвърляме на новата кука. После във втория ред – втора бримка, трети ред – трета бримка и така докато стигнем до основата на правоъгълника в съседство с другите отделени 7 бримки (новите и старите се падат перпендикулярно). Обръщаме плетката и плетем от опаката страна на правоъгълника 13 бр след което и от тази страна на правоъгълника трябва да извадим нови 7 бримки на нова кука. Повтаряме стъпките – бъркаме с куката в края на реда и вадим с конеца нова бримка, прехвърляме на друга кука и така докато полуим 7 нови бр. Пак завъртаме плетката, но този път от лицевата страна.Двете съседни бримки в ъгъла на перпендикуляра се изплитат заедно (свиват се) и отново се изплитат останалите бримки около правоъгълника до достигането на следващия вътрешен ъгъл. Там отново се свиват двете съседни бримки в ъгъла на перпендикляра. Натам продължаваме да обикаляме правоъгълника от вътрешен ъгъл, до вътрешен ъгъл ту от опаката страна, ту от лицевата страна, като на всяко начало и край от лицевата страна на всеки нов лицев ред свиваме по две съседни на перпендикуляра бримки.

Така плетем докато свършат бримите и от двете страни на правоъгълника (отделените в началото 7 бр от лявата страна на средните 6 бр и отделените 7 бр от дясната част на средните 6 бр).


Ако сега преброим бримките те трябва отново да са колкото в началото – общо 40бр на целия чорап. С това петата е оформена.[size="3"]Изплитаме няколко ред гладка лицева плетка (да речем 7-8р)и продължаваме с ластик.

No hay comentarios:

Publicar un comentario